OM FINSK LAPPHUND

Historikk: 
Helt fra siste istid har trolig samene og fangsfolkene på Nordkalotten hatt hunder. Hundene måtte dekke folkenes behov, og ble både brukt til vokt, jakt og være knyttet til familiene sine som familiehunder. På 1500 tallet utviklet det seg en reindrift som baserte seg på tamrein, og på den årlige vandringen fikk hunden i oppgave å ringe inn reinen, og drive den mot eieren, sånn at flokken var best mulig beskyttet mot rovdyr. Hundene hadde en så viktig rolle for samene, at de ofte fikk sin egen plass innenfor døra til lavvoen.

Med utgangspunk i disse arktiske spisshundene ble rasen laps vallhund entablert i 1945. På 60-tallet tok man inn uregistrerte arbeidende lapphunder fra Lappland for å stabilisere rasen. De korthårede forble lapskvallhund, mens de langhårede ble kalt lapphund. På 70-tallet ble det hentet inn ytterligere arbeidende lapphunder, og etter litt uenighet i forhold til farge og arvemateriale ble hundene delt inn i rasene vi kjenner i dag; Den korthårede lapske vallhunden, den sorte svenske lapphunden og de flerfargede finske lapphundene.  

I dag er rasen en svært populær familie- og hobbyhund i hele skandinavia. Spesielt mange finner vi i Finland, men med økende populæritet i Norge og Sverige. 

Egenskaper/mentalitet: 
Finsk lapphund er en ivrig, modig, rolig og lærevillig hund. Den skal være vennlig og trofast. Finsk lapphund er en utmerket familiehund som passer til en rekke aktiviteter. Være seg alt fra gjeting og jakt til hundesporter. Rasen har stor arbeidskapasitet, og er veltilpasset nordisk klima med sin tykke og veltilpassede pels.

Utseende: 
Middels stor rase, som er kraftig bygget i forhold til størrelsen. Lengden skal være lengre enn mankehøyden. Rasen har lang og tett pels, og i utgangspunktet ståører, selv om halvtstående ører er godkjent. 
Mankehøyden på tisper er mellom 41-47 cm, mens hannhunder skal variere mellom 46 og 52 cm i mankehøyde. 
Hårlaget skal være rikelig med lang, rett og grov dekkpels, og bløt og tett underull. Hannhundene skal ha en tydelig halskrave. På hodet og fremsiden av bena skal rasen ha tettere pels.
Alle farger er tillatt, men kravet er at grunnfargen skal dominere. ‘

Pelsarbeid: 
Krever ikke spesielt mye pelsarbeid, men man må gre gjennom pelsen regelmessig. 

Viktig å tenke på før du skaffer deg en finsk lapphund:

  • Den finske lapphunden skal være rolig og vennlig. 
  • Rasen har gjeteregenskaper, og har også blitt brukt til vokting. 
  • Finsk lapphund er en allroundhund, og passer utmerket til en rekke hundesporter.
  • Finska lapphund er en hunderase som trenger mye aktivitet og mental trening. De trives best når de får være mye ute. 
  • Rasen er snill ovenfor barn og andre dyr.